• SV Eemnes 019-1 dicht bij de titel in de 1ste klasse.

1 dec 2019
  • (van de mediacommissie, Gonny Dunnink)
    De ontknoping van een prima najaarscompetitie voor de 019-1 van SV Eemnes komt eraan. Het team kan zaterdag 7 december in eigen huis een unieke prestatie neerzetten, door na 9 x winst op rij zich ongeslagen kampioen te mogen noemen van de 1ste klasse.
    Voor het zover is moet nog wel “even” de 019-1 van Purmerland verslagen worden. Het team uit Purmerend staat laatste, maar in het voetbal en zeker in kampioenswedstrijden vormen rangen en standen geen garantie voor een “makkie”.

Een mooi moment om eens een paar vragen te stellen aan Wim van der Craats, sinds dit seizoen de trainer van O19-1, overgekomen van VVZ’49 uit Soest, waar hij 38 jaar actief was.

Waarom na al die Soester jaren de keus voor SV Eemnes?
    Wim: “dat is meer toeval, als dat al bestaat. Op bepaalde momenten in mijn leven kruisen Eemnes en ik onze wegen. Vanuit mijn werk in Baarn (toenmalig belastingkantoor) kende ik het dorp eind jaren 70 goed, mijn echtgenote heeft hier één seizoen gevoetbald, ik had hier bijna gewoond en toen de moeder van Robin Eek vroeg of ik belangstelling had om hier te komen werken, heb ik daar over nagedacht en na gesprekken met o.a. Peter Schmidt ja gezegd. Tot nu toe heb ik daar geen spijt van”.
    Wim is in juni al aan de slag gegaan met een groep, die oorspronkelijk bestond uit 16 spelers.
    Inmiddels is hij Daniël Koenen “kwijtgeraakt” aan het eerste en is Lars Stoelhorst overgegaan naar het tweede. Volgens Wim is de keuze van Wijnand van Wegen voor Daniël een logische: “ik heb lang niet zo’n talent gezien”. De overige 14 bestaan uit 8 tweede jaars en 6 eerste jaars A junioren.

Hoe kijk je aan tegen het niveau van de 019-1 van SV Eemnes?
    Wim: “ik heb in de aanloop van mijn overgang van VVZ naar Eemnes de 017-1 en 019-1 van vorig seizoen beiden een keer of 5 zien spelen. Ik weet dat de overgang van de 017 naar de 019 best fors is, liever zie ik de eerste jaars een jaar rijpen op 2e klasse niveau, maar dat zit er hier niet in. Daar moet je het dus mee doen.
    De B-junioren werden direct op 1ste klasse niveau voor de leeuwen gegooid. De eerste oefenwedstrijd tegen SDC Putten (was wel een hoofdklasser) verliep dramatisch. We werden met 8-0 compleet van het veld gemept. Zelfs een 2e klasser bleek in die fase te sterk, ook van SVL uit Langbroek konden we niet winnen.
    Voor de vakantie heb ik samen met Peter Schmidt met de mannen gesproken, wat willen we, wat heb je ervoor over. Ik merkte dat in Eemnes goed al snel goed genoeg was en dat vooral kwaliteit van het bier belangrijk is en dan kom je snel tekort. Er moest dus, gezien de ambities, wel een tandje bij en dan kan ook het bier lekker blijven smaken.
    Na de vakantie hebben we de draad goed opgepakt. In een dubbel tegen SDO, ook een hoofdklasser, verloren we in Bussum met 3-2 en werd het thuis 3-3. De beker liep in de poulefase ook lekker. Eemdijk, IJsselmeervogels en Spakenburg waren een maatje te klein voor Eemnes en in oktober werd ook BVV’31 verslagen. Op 14 december staat de volgende ronde tegen OSM uit Maarssen op het programma. Wie weet waar we eindigen.
    In de competitie verloren we de eerste wedstrijd tegen Laren, maar die besloten direct te switchen naar de hoofdklasse, dat kon in die fase nog. Vanaf dat moment ging de Eemnes trein rijden, met als resultaat 8 zeges op rij. De 9e tegen Purmerland kan de kers op de taart worden”.
    Ongeacht het resultaat speelt de 019-1 na de winterstop in de hoofdklasse, maar het kampioenschap zou de prestatie compleet maken.

Zit er nog “rek in de groep”?
    Wim: “de tweede jaars zijn toe aan de hoofdklasse. Je ziet dat ze het nu bij vlagen te makkelijk hebben en meer moeten worden uitgedaagd. Voor de eerste jaars zal het een testcase worden, maar ik zie bij sommige van hen al forse stappen.
    Mijn doel is drieledig: Jongens moeten plezier in het spelletje hebben (belangrijkste), ik wil zoveel mogelijk spelers aan Wijnand overdragen, die Eemnes mede richting 3e klasse kunnen helpen en wil de eerste jaars zoveel mogelijk laten proeven aan het mooie niveau van de hoofdklasse. Een plek in de middenmoot moet kunnen”.

De finale
    Of de kers ook daadwerkelijk op de taart komt, zal komende zaterdag 7 december blijken.
    De 019-1 speelt om 12.30 uur op ons hoofdveld tegen Purmerland uit Purmerend.

Wim: “de jongens worden geweldig ondersteund en aangemoedigd door hun ouders, maar hoe meer support hoe beter, want het is geen vanzelfsprekendheid dat je ook de 9e wedstrijd, maar zo even wint”.

En bij deze oproep van Wim sluit ik (als 1 van de trotse ouders) me graag aan. Kom a.s. zaterdag ook om 12:30 uur naar de Noordersingel om onze JO19-1 jongens te supporten richting de titel!