• Langs de lijn bij: de O9

15 mei 2021
  • In de serie “Langs de lijn” klimmen we dit weekend weer een ‘jaartje’ en komen aan bij de Onder 9. In deze laag komen we voor het eerst ook de meiden tegen. Hoe leuk! In de O9 spelen 4 teams, de JO9-1,2 en 3 en MO9, een volledig meiden team! Arwin, trainer van de JO9 teams, staat me al enthousiast op te wachten.

Jongens èn meiden
    De J09 is een groep van 25 jongens èn meisjes, inderdaad, gemixte teams.
    De meisjes doen het geweldig en zijn door de jongens op een hele goeie manier in de groep opgenomen. Het ging eigenlijk allemaal op een manier alsof het normaal is, dat jongens en meisjes in de onderbouw samen spelen en zo hoort het ook. Iets waar Arwin en zijn team heel trots op zijn.

Keepers hun eigen training
    In de training borduren ze voort op de trainingsdoelen van de Onder 8. Met als speerpunten: samenspel en tweebenigheid.
    De oefeningen komen redelijk overeen met de O8, alleen dan net weer wat moeilijker. Vrijwel elke dinsdag en donderdag tussen 18.00 uur en 19.00 uur is de complete groep aanwezig. Sommigen staan zelfs al om 17:00 uur bij het hek te trappelen. Alleen op dinsdag mist Arwin altijd 2 jongens…. Die krijgen dan keeperstraining van Wim de Graaf die hen de kneepjes van het keepersvak leert. Arwin is vol lof over Wim, “wat een geweldige trainer is dat! De jongens gaan graag naar zijn training en je ziet de jongens per week beter worden.”

De kracht van samen!
    Elke training start met een gezamenlijke warming up, met de bal.
    Daarna splitst de groep in drieën en komen de hulptrainers in beeld:
    een aantal vaders en zelfs een broer van een spelertje. Vaak lukt het om op 1 team zelfs 2 trainers in te zetten. Zo is er meer persoonlijke aandacht, waardoor ieder kind kan groeien.

Arwin is super blij met de hulp van Henk, Dennis, Daan, Iwan, Roeland en Daan. De teams beginnen met 10 minuten techniek training en daarna staat een carrousel klaar met elke 10 minuten een andere oefening. Pass’en/ trappen, 1 tegen 1, afronden op de goal, lijnvoetbal, lekker afwisselend.
    Tot slot ruimen ze samen alles op. Al heeft het ‘echt samen’ wel even wat geduld gevraagd, nu is het echt een teamtaak als gezamenlijke afsluiting.

Competitie werd mixtoernooi
    Het begin van het seizoen startte nog met wedstrijden in de competitie. Elk team op zijn eigen niveau en met hulp van Iwan, Daan, Opa! Teus, Daan en Dedan.
    De lock-down maakte daar snel een eind aan. Een plan om een mix-toernooi te doen op zaterdag zag het licht. Hierbij mixen ze de J08, J09 en MO9 en worden onderling 3-5 wedstrijdjes gespeeld. En dat is nog best spannend: meestal wordt de winnaar pas in de laatste ronde beslist. Naast dit mixtoernooi spelen 2 teams een “echte” wedstijd.

Ook al begint deze dag vroeg, Richard en Arwin beginnen al om 8.00 uur met uitzetten van de veldjes, ik hoor vooral trots dat de groep op deze manier lekker kan blijven voetballen.

Betaald met blije gezichten
    We besluiten het gesprek wederom met de vraag naar een leuke anekdote.
    Een opmerking die Arwin nooit zal vergeten, kwam van 1 van de spelertjes.
    De training was klaar en toen zei hij: “Trainer, als ik nu wat meer betaal aan de trainers, gaan we dan nog een uur door?” Arwin antwoordde: “Nog meer…?” “Hoeveel krijgen jullie dan?” vroeg hij. Antwoord van Arwin: Wij krijgen geen geld om jullie te trainen, weet je wat we daarvoor krijgen…?? Jullie blije gezichten!”

Dank voor het gesprek en je enthousiasme Arwin! Tot snel op de club?!