• Langs de lijn bij: de JO8

2 mei 2021
  • Na de kennismaking bij de Champions League staan we dit weekend langs de lijn bij de JO8 (Jongens Onder 8 jaar).

Voor het eerst in ècht tenue
    Op deze leeftijd maken de jonge voetballers voor ’t eerst kennis met het echte spel: competitie, spelregels, uit en thuis spelen. Hoe spannend! Maar ook heel stoer: voor het eerst het veld op in het enige echte SV Eemnes tenue. Dat levert in elk geval voldoende foto-momenten voor de trotse ouders langs de lijn.

Maar ook een grote glimlach bij Richard en Jonathan die me graag alles vertellen en die samen met Martijn zorgen voor de trainingen op maandag en woensdag. In 2 teams, JO8-1 en JO8-2, werken 17 jongens verder aan hun voetbalskills.

In de Champions League ligt de focus op het baas worden over de bal en het ontwikkelen van balcontrole. In deze fase gaat de aandacht naar het ontwikkelen van spelinzicht en technische vaardigheden. In vereenvoudigde voetbalsituaties wordt gewerkt aan het samenspel en het begrijpen hoe ‘vrijlopen’ en ‘dekken van je tegenstander’ je helpt in het spel.

Ouders onmisbaar
    In de competitie-wedstrijden wordt 6 tegen 6 gespeeld op een kwart-veld met keeper op al best een groot doel (5*2m). Twee keer 20 minuten, met in elke helft nog een korte time-out na 10 minuten. Spelleiders begeleiden de wedstrijden (nog geen scheidsrechters dus), vooral door positieve coaching van de kinderen. Voor die rol ligt er een belangrijke rol bij de ouders. Graeme en Remco zorgen voor de (spel)leiding van JO8-1 en Jonathan en Martijn voor JO8-2. Voor ouders die zich willen verdiepen in deze materie biedt SV Eemnes cursussen aan georganiseerd door de KNVB. Hier wordt goed gebruik van gemaakt!

Voor het nieuwe seizoen zijn er alweer 9 aanmeldingen vanuit de onderbouw. Een ontwikkeling waar we blij mee zijn en waar wederom zichtbaar wordt dat je alleen samen vereniging kunt zijn. Ouders zijn daarin onmisbaar, als hulptrainer, spelleider en uiteraard toeschouwer op de zaterdag (als dat weer mag).

Afspraken en niveau
    Naast het leren van de spelregels wordt ook gewerkt met teamregels. Bij de start van het seizoen worden met de ouders en de kinderen duidelijke afspraken gemaakt om het voor trainers, leiders, kinderen en ouders plezierig te houden. Denk bijvoorbeeld aan het op tijd afmelden voor trainingen en wedstrijden, het wassen van de kleding en het gezamenlijk opruimen van de materialen na afloop.

Het gaan spelen in de competitie betekent ook een beeld vormen bij het voetbalniveau. Zorgen dat op een gelijkwaardig niveau kan worden gespeeld met als het even lukt net genoeg uitdaging om te kunnen groeien. Dit beeld wordt gevormd in een samenwerking tussen coördinator en (hulp)trainers, al zien de kinderen ook zelf al snel wie er wel en niet goed kan voetballen. Zo maken ze eigenlijk zelf al hun indeling. De JO8-1 speelt nu 2e klasse en de JO8-2 3e klasse.

Elke zaterdag feest
    Al speelt deze indeling in deze corona-tijd geen enkele rol. Ze zijn allang blij dat ze lekker mogen voetballen. Elke zaterdag zijn ze dan ook van 9:00 tot 10:30 uur op ons complex te vinden voor een mixtoernooi, een creatieve spelvorm of een onderlinge pot. Het is een mooie groep jongens met elke week een trouwe opkomst.

We sluiten het gesprek af met twee mooie anekdotes van Jonathan waarin de speelse ontwikkeling van de voetbalbeleving zo lekker zichtbaar is. Zo vroeg 1 van de spelers in een uitwedstrijd bij een 6-0 achterstand: “Meester, hoeveel staat het?”, antwoord van de leider: “6-0”, speler “voor ons of voor hun?”

Of dit onbegrip bij een besluit van de spelleider: “Nee, het was geen hands, hij schoot toch tegen mij aan!?”

Tja, voetbalregels zijn soms nog best ingewikkeld.