• Langs de lijn bij: de Champions League

18 apr 2021
  • Voetbal zonder publiek….

Het voetbal-leven en vereniging-zijn is door alle maatregelen nog lang niet wat we gewend zijn. Toch is er de hele week genoeg activiteit op ons complex. Bijna alle teams trainen weer op hun gebruikelijke tijdstip. En ook op de zaterdagen worden onderlinge wedstrijden gespeeld. Helaas zonder ouders en publiek, dus we krijgen er maar weinig van mee. Dat vraagt om creativiteit.

Daarom gaan we aan de slag om via onze website en onze socials de activiteiten van nu ‘in beeld te brengen’. We stellen ons op langs de lijn en gaan in gesprek met trainers, leiders en spelers. Om meer te leren over de betrokkenen bij de teams, de aanpak, de trainingsvormen, de onvergetelijke momenten en over alles wat men zelf belangrijk vindt om met de club te delen.

En waar kunnen we dit beter aftrappen dan bij de Champions League. Hier starten de jongste spelers (4-6 jaar) bij SV Eemnes. Hier begint het allemaal voor de kinderen: werken aan die grote droom om profvoetballer of profvoetbalster te worden.

Baas worden over de bal

We spreken Richard Peek over hoe het er bij de Champions League aan toe gaat. Richard is adviseur voetbaltechnische zaken bij de jeugd. Hij is enthousiast, al is hij heel duidelijk: ‘dit verhaal moet niet over hem gaan!’. Hij wil vooral vertellen over de aanpak van het spel en de ontwikkeling van het voetbal in de onderbouw. Daar gaan we in de volgende ‘Langs de lijn’s’ vast meer van horen.

Samen met hulptrainers Duco, Iwan, Paul en Bas zorgt Richard voor de training van de Champions League. Belangrijkste doel van de training is het leren beheersen en omgaan met de bal. Als de kinderen beginnen hebben ze allemaal ruzie met de bal. De aandacht gaat daarom naar het krijgen van bal- en richtingsgevoel, het leren dribbelen, werken aan nauwkeurigheid (mikken), en spelen met de balsnelheid en het meenemen van de bal. Kortom: hoe word jij ‘baas van de bal’.

Trainen en wedstrijden

De Champions League traint elke woensdag van half 5 tot half 6 met nu zo’n 30 kinderen (de kooi is te klein geworden). De trainingsveldjes zijn dan al uitgezet, zodat gelijk gestart kan worden met waar de kinderen voor gekomen zijn: voetballen. Op zaterdagochtend worden onderling wedstrijdjes gespeeld in de shirts van de favoriete clubs. Ook dan staat het balcontact centraal. Daarbij zijn alle kenmerken van het voetbal aanwezig. Ze spelen 4 tegen 4 op ruime veldjes. Zo zijn de kinderen veel aan de bal, kan er lekker gescoord worden en vooral veel plezier worden gemaakt.

Elke wedstrijd wordt afgesloten met penalty’s. Om de kinderen te leren dat teamsport verder gaat dan alleen samen in het veld staan, worden de wedstrijden op zaterdag normaal gesproken afgesloten in de kantine met limonade en wat lekkers. Dat lukt nu helaas niet, maar wat kijken we daar met zijn allen weer naar uit. Al blijft het glunderend vertellen aan de trainer hoe vaak je hebt gescoord toch de ultieme afsluiting.

Onvergetelijk moment

Hier hoeft Richard niet lang over na te denken: een van de kinderen had moeite om in beweging te komen en stond als een standbeeld in het veld. Een uitdaging voor de trainers….. Een tikspel werd bedacht waarbij dit kind werd gevraagd de tikker te zijn. Dit bleek de oplossing! Als een raket had hij in recordtijd alle kinderen getikt. Nu is deze speler niet meer af te remmen en staat hij met een grote glimlach in het veld. En daar worden ook de trainers blij van.