• Jeugdvoetbal. Wedstrijdronde 6: Veel zoete druiven, een paar zure en een pechvogel.

10 okt 2021
  • et gaat snel. Met de herfstvakantie in zicht, naderen we de afronding van de eerste fase. Voor de meeste teams tot en met de 012 zit deze fase er sinds afgelopen zaterdag alweer op. De teams in de middenbouw spelen zaterdag 16 oktober de laatste wedstrijden.
    Vervolgens een herindeling en op 30 oktober starten de meeste teams tot en met 016 weer op “nul”. Daarbij neemt de KNVB de resultaten uit fase 1 mee, met als doel een meer evenwichtige indeling.
    Rond 22 oktober staan de nieuwe indelingen op voetbal.nl.

Weer een mooie zonnige dag voor een rondje langs de velden, want ik mocht bij de eerste prijswinnaars op bezoek. In de onderbouw tot en met 010 worden geen standen bijgehouden. De KNVB ziet de competities in deze leeftijdscategorieën als een middel en niet als een doel. Spelplezier en individuele ontwikkeling staan volgens Zeist voorop. De meningen hierover lopen al een paar jaar uitéén. Spelplezier en ontwikkeling stoppen niet bij de 011 en daar zijn wel weer standen van terug te vinden. Mijn voorstel: laat de discussie maar rusten. Als eerste was ik te gast bij de JO8-1 van Jonathan Koning en Duco Rensink. Een hartstikke leuk team met voetbal zoals het hoort, onbevangen met maar één richting: het doel van de tegenstander. Daar waar onze hoofdtrainer Bart Vos al weken “hamert” dat zijn ploeg “naar voren moet voetballen” heb ik bij de JO8-1 geen enkele bal teruggespeeld zien worden.  “Gaat er op de weg van de JO8 naar het eerste iets mis” kun je jezelf dan afvragen? Voer voor analytici zou je zeggen. Wat wel duidelijk werd: de JO8-1 moet een stap omhoog. 15-1 winnen is natuurlijk leuk, maar of het leerzaam is…?

Feest was het ook bij mijn volgende halte: de MO11-1 van Folkert Stuyver en Ard Verweij. Ik heb al eerder aangegeven dat “Girlpower” in deze fase ons sportcomplex domineert. Daar draagt de MO11-1 zeker aan bij. De ploeg had een overwinning nodig om zich “fase kampioen” te mogen noemen, wat een woord trouwens. In de eerste helft werd het nog even spannend toen tegenstander Huizen van een 3-0 achterstand terug wist te komen tot 3-2. In het 2e bedrijf lieten de meiden zien wie de baas was in de competitie: de MO11-1 van SV Eemnes. Het werd 7-3 en daarmee is de titel “binnen”.

MO11-1

Door naar de JO10-2. Een spannende wedstrijd tegen Wasmeer. Het team van Gilbert Plagge, Roeland Willenborg en Dedan Buitendijk liet zien dat we als club binnen de 010 over een prima lichting beschikken. De loftrompet wordt nog wel eens gestoken over de JO10-1, maar deze mannen kunnen er ook wat van. Na een spannend voetbalgevecht moesten zij de punten laten aan het team uit Hilversum, maar dat kwam ook wel door de schrik over de blessure van Lewis. Lewis ging een duel aan, waar zijn enkel het niet zo mee eens was; gevolg heel veel pijn en toch even naar het ziekenhuis. Gelukkig niet gebroken, maar wel een paar stevige kneuzingen. Lewis werd daarmee de pechvogel van deze speelronde.

De vlag kon weer uit bij de volgende “stop”: de JO15-1 van Dennis Bos en Ernst Scholten. Een gelijkspel was al meer dan voldoende voor de titel. Alle trainers en leiders verdienen een positieve vermelding, maar wat Dennis als trainer bij de JO15-1 heeft neergezet, wil ik toch even apart benoemen. Vooraf was er veel scepsis of dit team wel in deze samenstelling zou gaan functioneren. Samen met Ernst is Dennis rustig aan de slag gegaan met als resultaat ongeslagen kampioen. Top gedaan mannen!

JO15-1

Toch waren het niet allemaal zoete druiven deze mooie najaarsdag. Het laatste team op mijn lijstje was de JO23-1 van Eddy Bakker en Harold Eggenkamp. We hebben als club dit jaar voor het eerst een JO23-1. Een prima initiatief van de KNVB om een etage op de jeugd pyramide te zetten. Hiermee blijft het voetbal voor deze mannen leuk en houden we ze voor het voetbal binnenboord. Je speelt namelijk nog steeds tegen leeftijdsgenoten en niet als senior tegen een 35 jarige oud eerste elftal speler uit pakweg GVVV-3.

Het team moest het opnemen tegen Sporting Almere. Lang ging de wedstrijd gelijk op. In de 85ste minuut stond het 3-3. Eemnes zag kans op 4-3 te komen en leek de punten binnen te hebben. Zuur is het dan als in de 90ste minuut de gelijkmaker valt en dubbel zuur als je dan in de 93ste minuut ook nog verliest. Toch ook een topteam, dat super geleid wordt door Eddy en Harold.

Naast de teams, waar ik op visite ben geweest waren er ook nog andere teams, die zich voor de eerste maal fase kampioen mochten noemen.  De meisjes MO9-1. Op basis van de zelf bijgehouden stand kon het feit van het behalen van de eerste plek vastgesteld worden. Nu is dat ook niet zo moeilijk als je alles wint. Gefeliciteerd meiden.

MO9-1

Felicitaties gaan ook naar de JO13-1. Dit team van Anton Bustamente en Ruben Dekker staat nog op mijn “te bezoeken” lijstje, maar lieten met 18 uit 6 en een doelsaldo van 33 voor en 3 tegen niets aan onzekerheid over. Zij zijn terechte kampioenen en maken zich op voor een volgende mooie uitdaging in fase 2. Op de foto het team met hun sponsor Sjon Mink van Mink auto’s uit Baarn. Top mannen!

JO13-1

Al met al weer een boeiende zaterdag, met veel zoet, af en toe wat zuur en een pechvogel, die spoedig weer zal kunnen vliegen over de velden.  Als ik een team vergeten ben te feliciteren, dan hoor ik dat uiteraard graag.

Wim van der Craats.