• Jeugdvoetbal, wedstrijdronde 5: Voetbal is handelen

  3 okt 2021
 • Een paar weken geleden stond “winnen” als spelbedoeling van het voetbal centraal in mijn wekelijkse bijdrage, maar wat is nu eigenlijk voetballen? Stel deze vraag aan 10 verschillende “kenners” en je krijgt evenzoveel verschillende antwoorden. Decennia geleden is men in Zeist, Zürich (FIFA) en Nyon (UEFA) al tot de conclusie gekomen, dat er een standaardantwoord moest komen op deze vraag. Zoiets als de afspraak dat 1 meter 100 cm is. “Voetbal is handelen” is toen besloten en het moet ook nog eens duidelijk en waarneembaar handelen zijn.

  Daarmee werd het al een stuk duidelijker en kon het spel ook “trainbaar” gemaakt worden. Iedereen kan voetbalhandelingen met en zonder bal bedenken. Dat handelen moet voldoen aan uitgangspunten: zo moet het spel snel, goed en intensief uitgevoerd worden, dat moet steeds beter en intensiever en bovendien moet je het kunnen volhouden. Verder moet je alle handelingen ook nog eens op het juiste moment, met de juiste richting en snelheid en van en naar de juiste positie uitvoeren. Zie hier de uitdaging voor iedere trainer op ieder niveau.

  Lastig wordt het als het niveau van handelen tussen 2 teams te groot wordt. Daarmee komt een ander belangrijk principe onder druk: plezier. Zeker na de lange gedwongen corona-stop bleek het voor clubs lastig om een inschatting te maken voor een evenwichtige indeling. De KNVB hanteert dit seizoen daarom een fase structuur. Op 30 oktober starten alle pupillenteams in fase 2 weer opnieuw. Bij de herindeling worden de resultaten uit de huidige fase meegewogen. Meer evenwicht en meer plezier is het doel. Met 21-0 winnen of 23-0 verliezen is voor niemand leuk.

  Rondje langs de velden
  Het wordt inmiddels een uitdaging om een thuisspelend team te treffen, waarmee ik nog geen kennis heb gemaakt. Dat wordt dubbel lastig als 75 % van de jeugdteams uit moet spelen. Ik had zaterdag 2 oktober twee teams op mijn lijstje staan: de JO9-1 en de JO19-1. De JO9-1 om 08.30 uur lukte even niet. Reden: een gesprek om 08.00 uur(!) met een aantal bestuursleden over de vraag, of we als bestuur en jeugdcommissie goed aan het handelen zijn. Er lopen inmiddels een behoorlijk aantal projecten rond het jeugdvoetbal bij SV Eemnes, die om nauw overleg vragen. Conclusie: we liggen op koers. En mannen van de JO9-1, jullie komen zeker een van de komende zaterdagen aan de beurt!

  Om 14.00 uur trapte de JO19-1 af. Hier ging een verhaal aan vooraf. In aanloop naar deze competitie waren Marcel van Beek en ik tot de conclusie gekomen, dat starten in de 1ste klasse het meest voor de hand lag. Na 3 wedstrijden bleek dit geen juiste conclusie. Zeker op deze leeftijd wil je een maximale leeromgeving en die creëer je niet door met 9-1 te winnen. Het heeft even wat moeite gekost, maar we hebben de KNVB weten te overtuigen om de JO19-1 alsnog in de hoofdklasse in te delen. Daarmee bieden we dit team een ontwikkelomgeving, waarbinnen het begrip handelen een heel andere dimensie krijgt. Samen met de leiding van dit team (naast Marcel, Peter Vlaar en Harry Horst) en veel publiek, genoten van een heerlijke wedstrijd tegen Saestum uit Zeist. Als je bij een stand van 5-5 in “the dying seconds” de 6-5 eruit weet te persen na een partij, waarin alle kwaliteiten die je in je hebt maximaal zijn uitgedaagd, dan geeft dat veel energie en vertrouwen.

  A.s. zaterdag heb ik gelukkig weer 6 thuisspelende teams op mijn lijstje staan om kennis mee te maken.
  Aansluitend nog 3 te gaan.

  Handelen doen we niet alleen op het veld
  Ik gaf al aan met het bestuur te hebben gesproken over het op koers liggen. Een greep daaruit:

  1.           Techniekscholing onderbouw.
  Op de site staat een artikel over techniekscholing voor de onderbouw (CL tot en met JO12-1). Als we het dan toch over handelen hebben. Het vermogen om te leren voetballen is in deze leeftijdsgroep het meest optimaal. Vooral het “baas worden over de bal” vormt een belangrijk ontwikkelpunt en dat leer je het beste op deze leeftijd. We willen als SV Eemnes ieder kind in de onderbouw, deze optie bieden. Het is niet alleen leerzaam, maar ook leuk en daar gaat het uiteindelijk ook om. Voetbalschool Kegel uit Hilversum verzorgt de techniektrainingen. Voor de andere leeftijdsgroepen (midden- en bovenbouw) komen we later dit seizoen met een passend ontwikkel-aanbod.

  2.           Scheidsrechters, spelleiders en grensrechters
  Het blijft een uitdaging om mensen te vinden die het spelletje willen leiden, sommigen zien het meer als lijden. Daar gaan we wat aan doen. We hebben een organisatie benaderd (REF18), die ons gaat helpen bij het “leuk laten worden” van deze klussen en je daarin o.a. veiliger voelen. Anouk, Arwin, Henk, Harry en Bianca zullen alle trainers, leiders en spelers benaderen. Doel: je inschrijven voor één van de thema-avonden die Ernst Scholten samen met Ferry Los van REF18 organiseert.

  3.           Uitstraling
  Naast een impuls geven aan de kwaliteit van het voetbal, willen we ons als club meer uniform gaan profileren. Uitstraling vinden we als jeugdcommissie belangrijk. Daarvan hebben we ook het bestuur en de Club van 100 weten te overtuigen. Uiteraard komen we daar nog veel breder op terug, maar ik kan nu al verklappen dat alle trainers en leiders binnenkort door de Club van 100 professioneel aangekleed gaan worden.

  4.           Positief coachen
  Voetbal is niet alleen handelen, het is ook emotie. Voor de één is dat beter hanteerbaar, dan voor de ander. Als ik zelf iets lastig vond om te leren, was het om positief te blijven coachen, zeker als je graag wil winnen. Toch is zo’n emotie-moment langs de lijn vaak niet meer dan het van je afschreeuwen van je eigen frustraties. Na 5 seconden komen de meeste coaches al tot de conclusie: “dat was niet handig”.  Als bestuur en jeugdcommissie staan we voor positief coachen, hoe lastig dat soms ook is.
  Dit onderwerp vormt voor ons een speerpunt en we willen coaches en leiders daarbij gaan helpen.

  Een eerste stap: Op 22 oktober wordt in het Huis van Eemnes een voorstelling positief coachen gegeven. Een zeer interessante voorstelling die alom succes heeft geboekt in heel Nederland. Erg leerzaam voor trainers, coaches, vrijwilligers, bestuurs- en commissieleden.
  Aantal personen: Minimaal 16 en maximaal 80 deelnemers. Tijd: 19:30 – 20:45 (inloop vanaf 19:00 uur Theaterzaal Huis van Eemnes). Je kunt je aanmelden via jeugdsveemnes@gmail.com
  Na de voorstelling is het clubhuis open voor een drankje.

  Wim van der Craats