• Jeugdvoetbal, wedstrijdronde 4: het verhaal van Keulen en Aken.

    26 sep 2021
  • Opnieuw een mooi rondje langs 5 jeugdteams afgelopen zaterdag. Het leuke van voetbal is, dat er altijd een volgende wedstrijd komt. Soms duurde het wat langer, als Mark en Hugo noodgedwongen aan de noodrem moesten trekken. Maar de hoop neemt toe, dat we deze competitie weer als vanouds kunnen gaan beleven. Passie, strijd, euforie, teleurstelling, kortom alle emoties die bij het spelletje horen, komen weer ruim aan bod en dus ook in deze 4e ronde. En gaat het een keer anders dan verwacht of gehoopt: er komt altijd een volgende wedstrijd.

    Langs de lijn
    De MO9-1 tegen SC ’t Gooi was de eerste op mijn lijstje. Na kennisgemaakt te hebben met Pascal van der Heiden en Mark Vos heb ik met veel plezier staan kijken naar een veld vol talent, want dat hebben ze zeker. Eigenlijk was ik wel onder de indruk van de wijze waarop deze meiden het spelletje invullen, er zit echt al een idee achter. Zonder iemand te kort te willen doen; het zou mij niet verbazen als de keepster van dit team een mooie voetbalcarrière voor zich heeft.

    Bij de JO11-1 van Daniël Koenen moest voor iedere meter geknokt worden. Dat is ook niet gek, als je tegenstander IJsselmeervogels heet. De score liep gelijk op, dan weer in het voordeel van Eemnes, terwijl even later de “rooien” de punten leken te grijpen. Uiteindelijk deden ze dat met 3-4. Mooi die emotie na afloop met al die tranen. Mannen van de JO11-1, jullie hebben een topteam en topcoach, barsten van het talent en…. er komt altijd een volgende wedstrijd.

    Op naar de JO14-2 met Sander Schipper, Dave Dekker, Lex Bakker en Rene Hilhorst. Wasmeer was de tegenstander. Prima team ook, dat verdiend op 2-0 voorsprong kwam en dacht er toen te zijn. Dat laatste is binnen het voetbal erg onverstandig merkten ook deze mannen. Binnen no-time trok Wasmeer de stand gelijk. Het daaropvolgende “schepje er bovenop” leverde 2 fraaie “goooals” op. Eén van de trainers komt uit Brabant en daar heet een doelpunt nu éénmaal een “gooal”. Veel leuker eigenlijk, lijkt erop alsof ze dan dubbel tellen……4-2 winst voor dit team.

    Vervolgens de JO16-1 of beter de JMO16-1. Willem Rozenberg en Paul de Leeuw stellen iedere week een aantal meiden uit de MO17-1 op. Kan ook prima als je er daar bijna 20 hebt. Eemnes laat hier een prima voortrekkersrol zien en eigenlijk gaat dat vanzelf, dus ook weer niet te veel aandacht aan schenken, maar gewoon lekker voetballen. Het werd uiteindelijk 1-7 voor Hooglanderveen, dat was zeer geflatteerd. Complimenten voor Willem en Paul, zoveel passie en inzet voor deze groep!

    Voor de 5e en laatste wedstrijd naar de MO15-2. “Hebben jullie een MO15-2” hoor ik regelmatig. Ja en wat voor één. Joost van Oostrum beschikt over een enthousiaste groep meiden, die er een waar kansenfestival van maakten. AFC Quick uit Amersfoort mocht in de handjes knijpen met “maar” een 4-0 nederlaag. “Girlpower” is binnen onze vereniging zo langzamerhand een term waar we rekening mee moeten gaan houden. Ook hier weer een leuke wedstrijd gezien.

    Terug naar Keulen en Aken
    In totaal heb ik de afgelopen 4 zaterdagen met 20 van de 30 jeugdteams kennisgemaakt. Als liefhebber is het prachtig om zoveel jongens en meiden bezig te zien met hun sport. Tegelijkertijd ben ik ook door het bestuur aangesteld als Hoofd Jeugdopleidingen. Tijdens zo’n rondgang probeer ik zoveel mogelijk te observeren en vooral te luisteren. Ik zie dat er nog veel winst valt te behalen op eigenlijk alle voetbalinhoudelijke onderdelen en echt niet alleen bij de selectieteams. Daar ligt nog een berg werk te wachten, maar wel één, waar ik veel zin in heb.
    Ik luister ook veel. Soms komen er trainers, leiders of ouders naar me toe met een vraag, opmerking of klacht, maar ik hoor ook het nodige aan zaken, zo langs de lijn. Ik noteer de opmerkingen waar we als jeugdcommissie (direct) iets mee moeten. Natuurlijk is er ook binnen de club als de onze onvrede over zaken. We zijn nu éénmaal een afspiegeling van de samenleving. Verwacht van ons geen wonderen, zoiets als een blik met gediplomeerde trainers voor alle teams opentrekken. Hieronder neem ik u mee in een opsomming van zaken, waar we mee bezig zijn, maar wel in de wetenschap, dat ook Keulen en Aken niet op één dag gebouwd zijn, m.a.w.: kom naar ons toe als u ergens iets van vindt, maar heb wel enig geduld.

    Onderhanden werk

    Waar zijn we concreet al mee bezig.

    1. Er ligt een beleidsplan met onze plannen. We gaan alle trainers en leiders uitnodigen voor een toelichting in ons clubhuis. Uiteraard onder de geldende regelgeving. We verwachten begin november zover te zijn.

    2. Techniektrainingen. Voetbalscholing begint met techniektraining in de onderbouw. Deze gaan we aanvullend op de reguliere trainingen met behulp van een voetbalschool aanbieden. Insteek is om hier op vrijdagavonden invulling aan te geven, te beginnen op vrijdag 29 oktober. Deze extra scholing staat open voor alle spelers en speelsters tot en met de JO12 en omvat 5 avonden van 1 uur. Deze week komen Bianca, Arwin en David met aanvullende info.

    3. Scheidsrechters, grensrechters en spelleiders. Het is iedere week weer een uitdaging om alle wedstrijden te laten begeleiden door een scheids, grens of spelleider. Ernst Scholten heeft hier zo ongeveer een dagtaak aan. We zijn in gesprek met een instituut dat binnen een vereniging de werving, opleiding, begeleiding en nazorg voor haar rekening neemt. Wij denken dat dit gaat helpen om een tijdrovende klus meer behapbaar en leuker te maken.

    4. Gesprekken met de KNVB en FC Utrecht. We zijn samen met Zeist en Utrecht aan het “richten” hoe we gericht aan de slag kunnen met voetbal leerplannen. Harry Horst (bovenbouw) en Noud Kools (keepers) hebben de eerste webinars al gevolgd. Daarbij hebben we als jeugdcommissie een top 5 gemaakt van punten die we vanuit het beleidsplan prioriteit geven. A.s. woensdag 29 september spreken André Adema en ik verder met David Vecht (hoofd opleidingen) en Gert Kruys (commerciële zaken) van FC Utrecht.

    Op naar weer een mooie volgende voetbalzaterdag in de wetenschap dat we aan iets moois proberen te bouwen, maar wel in de wetenschap, dat zelfs Eemnes niet op één dag gebouwd is.

    Wim van der Craats