• Jeugdvoetbal, wedstrijdronde 2: Winnen kent meer definities

12 sep 2021
  • Jeugdvoetbal, wedstrijdronde 2: Winnen kent meer definities.

Wanneer je een opleiding bij de KNVB start, luidt één van de eerste vragen: “Wat is het doel van voetbal?” Verwacht wordt dat je als antwoord geeft: “winnen”. “Rare vraag” heb ik veel cursisten horen roepen, “dat is toch logisch”, maar is dat wel zo? Het is maar hoe je er naar kijkt en welke definitie je aan “winnen” koppelt.

Vooropgesteld, ik ben een slecht verliezer, maar heb door het voetballen geleerd dat er meer definities aan het begrip “winnen” kunnen worden toegekend. Afgelopen zaterdag heb ik dat op een prima wijze in de praktijk mogen ervaren bij de wedstrijd van de JO9-2 tegen NVC JO9-1. Vier jongens en twee meisjes in afwachting van het eerste fluitsignaal. Coach Jaap Frantsen had zijn team de nodige tips meegegeven en eindelijk was het zover. Al snel bleek het krachtsverschil te groot. Het ene na het andere tegendoelpunt viel tot het moment dat Eemnes wist te scoren. Het doelpunt werd gevierd door spelers, ouders en coach alsof de Champions League was binnengehaald. Ook in het verder verloop werden de positieve elementen gevierd. Er werd dan wel in voetbaltermen “verloren”, maar er werd in gedrag, coaching en aanmoediging heel veel gewonnen. Voor mij waren de spelers, coach en ouders van de JO9-2 de winnaars van afgelopen weekend.

Na de J09-2 door naar de JO10-3, waar ik kennis maakte met o.a. Remco Megelink. “ik heb niet zo veel verstand van voetbal”, verschuldigde hij zich. Dat viel, vond ik, best mee en hij stond er wel om zijn team te coachen. Een leuke, gelijk opgaande, wedstrijd tegen Wasmeer werd nipt gewonnen, maar het sportieve gedrag en de opstelling van Remco vond ik zeker zo belangrijk en dus winst.

Door naar de JO12-1 waar ik kennis maakte met Jeroen Diepeveen. Alsof er geen andere tegenstanders te vinden zijn trof ik weer als opponent NVC aan. Recent heeft Arwin Lergner samen met Bianca Grob gesproken met de ouders van de JO12-1. Daarbij aangegeven, dat we het zonder hun hulp niet gaan redden. Jeroen is opgestaan voor de coaching en een aantal andere ouders pakken de trainingen op. Ook hier dus weer winnaars. Weet dat we vanuit de jeugdcommissie er alles aan doen om alle groepen eenzelfde pakket aan voetbalplezier te geven. Hulp van ouders vormt daarbij een randvoorwaarde.

Door naar de JO13-2 van Johan de Jong. Ditmaal kwam de tegenstander niet uit Naarden, maar Huizen. Vanaf deze leeftijd wordt het 11x11 en blijft plezier de belangrijkste factor. Tegelijkertijd is het de eerste stap in de laatste fase van je voetbalontwikkeling. Het met plezier leren voetballen verdient in deze leeftijdsgroep nog meer aandacht, willen we deze mannen en vrouwen behouden voor het spelletje. Ook dat is winst, dit naast de 10-0 zege van de JO13-2 op Zuidvogels.

Verder naar de JO17-1. Hier begint het grote mannenvoetbal al serieus dichtbij te komen. Coen Andriessen en Wessel Brouwer trainen en coachen een mooi team. De winst is hier, dat we over twee echte clubmannen beschikken, die de uitdaging met deze soms stuiterende, maar prachtige pubers aangaan. Weer een definitie van winnen!
    Tot slot aangekomen bij de JO17-2. Harry Horst heeft flink zijn best moeten doen om een trainer en coach te vinden. Heel fijn dat Rutger van den Engel (trainer) en Jurriaan Jongsma (coach) dit opgepakt hebben. Dit na een open gesprek met de ouders van deze mannen. Weer winst en om het winnend gevoel af te sluiten. Heren 2 van SV Eemnes heeft dit team geadopteerd. Iedere training krijgt Rutger steun van 2 spelers. In geval van nood kan hij ook nog terugvallen op David Huizing. 2 x winst zou ik zeggen.

Wat valt er verder vanuit de jeugdcommissie te melden. We hebben onze commissie sinds afgelopen zaterdag compleet. Er was nog één vacature, namelijk een coördinator jeugdkeepers. Deze rol gaat Noud Kools oppakken. Top Noud! Verder is een deel van de jeugdcommissie afgelopen donderdag op bezoek geweest bij FC Utrecht. We zijn partnerclub van de FC en willen de banden graag aanhalen. Daar hebben we met het bestuur al over gesproken. Dat vraagt om een apart artikel, waarover binnenkort meer.
    Afgelopen woensdag stond het aanbieden van het jeugdbeleidsplan 2021-2025 aan het bestuur op het programma. Dat moment is verplaatst naar a.s. dinsdag 14 september. Gonny Dunnink zal hier in een artikel aandacht aan schenken en we zullen ons daarin ook nader voorstellen. We vragen het bestuur om commitment voor onze plannen en ambities. Belangrijk is dat we deze gemeenschappelijk delen. Na het bestuur gaan we in gesprek met trainers, coaches en iedereen die geïnteresseerd is. Zonder draagvlak komt er niets tot stand.

Op naar de 3e ronde en vergeet ons niet aan te spreken als u ergens iets van vindt. Ook dat is weer winst!

Wim van der Craats