• Even voorstellen : Heren Eemnes 1 en 2 (deel 1)

28 aug 2020
  • Regelmatig hoor ik langs de lijn bij de selectie: ‘Wie is die nummer 7, of wie is die blonde die nu de bal heeft?’ Zo werkt dat nou eenmaal in een dorp en zeker bij een vereniging als SV Eemnes, we kennen elkaar graag. Half juli hebben jullie al kennis kunnen maken met de technische staf van de selectie.

Nu, bij de start van het wedstrijdseizoen, een mooi moment om een aantal selectiespelers beter te leren kennen.

We beginnen met twee spelers uit Heren 2: Mosik Adjan (met 29 jaar de oudste) en Mark Kramer (19 jaar en een van de jongsten).

Mosik kwam op zijn 9e vanuit Armenië in Nederland en startte zijn voetbalcarrière bij de E’tjes van SDO in Bussum. Een verhuizing bracht hem vervolgens bij SV Huizen. Andere belangrijke zaken in het leven (ze zijn er ;-)) maakten dat hij op zijn 20e zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing. Vijf jaar geleden begon het toch weer te kriebelen en werd hij opgesteld bij De Zuidvogels. Eemnes kende Mosik al door zijn bedrijf: Adjan Autoservice (bij mij duurde het even voor het kwartje viel). Een vriendenteam bracht hem het seizoen erop bij SV Eemnes.

Zijn kwaliteit bleef niet onopgemerkt en over de vraag om in de selectie te gaan spelen hoefde hij dan ook niet lang na te denken.

Mark is nog aan de studie en leert voor commercieel medewerker op het MBO Amersfoort. Ook Mark startte zijn voetbalcarrière bij de E’tjes, maar dan bij SV Eemnes. Dit seizoen maakt hij de overstap van de A-junioren naar de senioren.

Ik vraag de mannen naar hun hoogte- en dieptepunt uit hun voetbalcarrière. Mark twijfelt geen seconde: het najaarskampioenschap van de JO19-1 afgelopen seizoen, gevolgd door de promotie naar de Hoofdklasse, toch redelijk uniek binnen SV Eemnes. Zijn motivatie is een mooie inspiratie voor alle voetballers: ‘dat succes hebben we bereikt door samenwerking en de drive om er met zijn allen in te geloven en er voor te gaan!
    Het dieptepunt ligt voor Mark in de jaren als C-speler (15-16 jaar). Toen had hij enorm veel last van groeipijn in knieën en hakken. Door het gebruik van zooltjes is hij wel blijven voetballen, maar met z’n kiezen op elkaar. Blij dat dat nu achter ‘m ligt.

Ook Mosik denkt met het meeste plezier terug aan 2 promoties bij SV Huizen (C1 en B1) van de Hoofdklasse naar de 3e divisie. Wat een feest! Zijn dieptepunt is zijn allereerste blessure ooit maar wel gelijk een beste. Verkeerd terechtkomen op zijn enkel was twee jaar geleden funest en betekende een gescheurde enkelband en verplichte voetbalrust.

SV Eemnes omschrijven beiden als gezellig, iedereen kent elkaar, familie en er is altijd wat te doen. Mosik voegt nog toe: ‘je hoort erbij’. Wat een geweldig mooi compliment naar onze club!

Mosik speelt op het middenveld (bij voorkeur op 10) en kun je in het veld herkennen aan zijn felheid. Hij zoekt de duels op en als er gedoe is, zal hij er ook zeker bij zijn. Mark roemt de balvastheid van Mosik.
    Andersom kenmerkt Mosik Mark (links half midden) als een speler waarvan ‘Je weet dat hij er is’. Mark is een strijder en doorzetter en zorgt ervoor dat hij z’n taak uitvoert, door dieptepasses te geven of de boel vast te zetten. Al moet hij wel wennen in de selectie. Het spel is een stuk sneller dan bij de A-junioren, ook al speelden ze daar Hoofdklasse, en zeker ook fysieker.

Als voorbereiding op de wedstrijd zorgt Mark dat hij de avond ervoor op tijd z’n rust pakt. Om de volgende ochtend goed te ontbijten en daarna fit op ’t veld te staan. Waar Mosik in het verleden al op vrijdag vol adrenaline zat, zorgt nu zijn 11 maanden oude dochter Evy voor de nodige afleiding, zodat hij de rust zelve het veld op gaat.

Na een leuk gesprek stel ik mijn laatste en misschien wel moeilijkste vraag: heb je een tip voor onze jeugdspelers, voor wie voetballen bij de selectie toch een droom is?

Het levert twee mooie afsluiters:
    Mark: “Plezier hebben in het voetbal is het belangrijkste, dan komt de kwaliteit vanzelf.’
    Mosik: ’Er komt altijd een moment dat je denkt ‘ik stop ermee’, omdat je gaat werken of studeren. Ik zeg: stop niet, maar probeer door te gaan. Je oorspronkelijke niveau pak je bij een herstart namelijk nooit meer op!’

Mark en Mosik, bedankt voor het mooie gesprek.
    Heel veel succes dit seizoen. Jullie doel is winnen! Ga ervoor!

Gonny Dunnink