• Een pittige week voor het wedstrijdsecretariaat en de coördinatoren

  18 sep 2023
 • Het enthousiasme spatte er afgelopen zaterdag flink vanaf. Klokslag 08.30 uur rolden de ballen, begeleidt door een uitbundige najaarszon, weer op de diverse velden.

  Enthousiasme en uitbundigheid waren niet de emoties, die met name ons wedstrijdsecretariaat, een aantal coördinatoren en trainers in de week naar zaterdag 16 september toe hebben ervaren.
  Reden: de nodige afzeggingen wegens de optocht in Eemnes.
  Laat duidelijk zijn: wij vinden de feestweek en specifiek de optocht een geweldig gebeuren, wat ons dorp uniek maakt.

  Het wordt minder geweldig, als teams als gevolg van de optocht met te weinig spelers of speelsters komen te staan. Er is (heel) veel tijd gestoken in het voorkomen, dat wedstrijden uit zouden vallen. Er is contact geweest met clubs om wedstrijden te verplaatsen, er is gekeken om kinderen twee wedstrijden te laten spelen. Helaas is dit bij vier wedstrijden niet gelukt. Gevolg: veel irritaties en frustraties bij toch al behoorlijk belaste vrijwilligers, boetes van de KNVB wegens het niet spelen en een smet op ons imago bij andere clubs, want ook daar worden kinderen gedupeerd. De KNVB kent het fenomeen “baaldag”, maar die kun je éénmalig per seizoen toepassen en niet in het geval van bekerwedstrijden, zoals in deze fase.

  Het lid zijn van een (voetbal-)vereniging is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je gaat een verbintenis aan, waarbij je deel gaat uitmaken van een team, dat op jou rekent. Waar vrijwilligers er alles aan doen om het voetbal mogelijk te maken. Het is geen product, dat je komt consumeren, maar een activiteit in verenigingsverband in de wetenschap, dat anderen van jouw aanwezigheid afhankelijk zijn. Natuurlijk zijn er omstandigheden waarbij andere keuzes noodzakelijk zijn. In goed overleg is veel mogelijk.

  We zijn geschrokken van het gemak waarmee en de mate waarin er afgelopen zaterdag 16 september werd afgezegd en willen deze ervaring met de leden van onze vereniging delen. Doel: het gesprek met elkaar aangaan en laten zien welke effecten het maken van een keuze heeft, om niet te komen voetballen. We hopen (en rekenen er ook op), dat bij het maken van een keuze, ook het effect van die keuze wordt meegewogen. Veel dank daarvoor.

  Bestuur S.V. Eemnes